Focus: ontwikkeling vastgoed

Het Amsterdamse vastgoed- kantoor Hielkema & co heeft een heldere positionering in de Nederlandse vastgoedmarkt. Oprichter Huib Hielkema is duidelijk: ‘Het is de combinatie van juridische kwaliteit en track-record, gedegen marktkennis en focus die ervoor zorgen dat klanten bij ons komen met hun juridische vastgoedvragen.’ Veel van de advocaten bij ons hebben beide kanten van de tafel gezien. Dat is een groot voordeel in een markt waar mond-tot-mond reclame belangrijk is.

Hielkema: ‘We bedienen drie soorten cliënten: woningcor- poraties, projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren/inves- teerders. Zelden krijgen we een vraag op een terrein waarin we geen expertise bezitten. Dat betekent dat de klanten onze focus begrijpen en precies weten waarvoor ze bij ons terecht kunnen.’ De groei zit met name in de groep van de projectontwikkelaars en vastgoedbezitters. Zowel beursgenoteerde bedrijven als particuliere beleggers mogen we rekenen tot onze klanten en daar zijn we trots op.

In 2015 splitste Hielkema zijn vastgoedsectie af van Unger Hielkema Advocaten. Op dat moment was de naam Hielkema al goed bekend in de Nederlandse vastgoedmarkt en heeft die zich tijdens de daaropvolgende jaren als merk gevestigd. Ook dat is het resultaat van een combinatie van factoren: naamsbekendheid, proactieve marketing en publiceren, en de kracht van het netwerk. Daardoor kost het ook minder moeite om talent aan te trekken, aldus Hielkema.

Steeds vaker komen geïnteresseerde vastgoedpartijen ook naar het kantoor om bijgepraat te worden over toekomstige marktontwikkelingen, of om te overleggen met welke wijzigingen politiek Den Haag gaat komen en hoe men daarop moet anticiperen. Het kantoor heeft zich hierin uitstekend ontwikkeld en het is een erkenning van de boutique uitstra- ling. Ook buitenlandse partijen met vestigingen in Nederland laten zich wat dat betreft graag voorlichten en adviseren.

Het kantoor levert geen fiscale en notariële diensten. Hielkema: ‘Dat past minder goed bij ons, maar we hebben wel vaste doorverwijscontacten. We zijn echter constant in beweging, streven organische groei na en zullen de komende jaren vooral investeren in een verdere versterking van het bestuursrecht en uitbreiding in het bouwrecht. Daarmee kunnen we de vastgoedinvesteerder en projectontwikkelaar nog beter, en vooral, breder bedienen.’

Hielkema & co is niet erg gevoelig voor de eventuele gevolgen van een vastgoedrecessie. Het kantoor zit van oudsher vooral aan de exploitatiekant en als de rendementen onder druk komen te staan, denken zij graag mee met de inves- teerder of eigenaar. Zo is er de laatste tijd buitengewoon veel te doen op de woningmarkt. Die staat onder druk. Het was een belangrijk thema bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen. De lokale overheid bemoeit zich de laatste jaren steeds meer met de woningmarkt, zoals de vorig jaar geïntroduceerde opkoopbescherming.

Zo heeft de minister van Volkshuisvesting vergaande plannen met de woningmarkt volgens Hielkema. Hij wil de huurprijzen in een groot deel van de vrije sector gaan reguleren. ‘Onze relaties maken zich daar grote zorgen over, omdat elke ingreep van de overheid een inbreuk is op hun eigendomsrecht en het de rendementen onder druk zet. Investeringsbeslissingen rond vastgoed worden voor langere termijn genomen. Minister de Jonge koerst nu met zijn beleid af op een frontale botsing met vastgoedbeleggers, door de spelregels veel te drastisch te veranderen. Wij proberen onze relaties daarom steeds voor te bereiden op mogelijke nieuwe ingrepen en hoe je daarmee kunt omgaan. Dat wordt zeer gewaardeerd’ aldus Hielkema.

Een op zichzelf positieve politieke ontwikkeling is dat Den Haag inzet op de bouw van woningen. Minister de Jonge mikt op 900.000 woningen tot 2030. Hoewel weinigen geloven dat dat aantal wordt gehaald, geeft het projectontwik- kelaars de ruimte om te doen waar zij goed in zijn en waar de samenleving op zit te wachten. Hielkema & co speelt daar steeds meer op in door projectontwikkelaars te loodsen door het oerwoud aan regels en procedures die zij daarbij moeten trotseren. Zo beweegt het kantoor meer en meer naar de ontwikkeling van vastgoed.