Nederlandse vestigingen van internationale kantoren vergroten hun marktaandeel; ook komen steeds meer internationale kantoren naar Nederland. Op welke wijze speelt uw kantoor hierop in en hoe gaat uw kantoor de toenemende concurrentie te lijf?

 

Eversheds Sutherland zit al 20 jaar in Nederland en is sinds 2018 volledig geïntegreerd in het internationale netwerk. Ons kantoor is in de afgelopen jaren door een transitie gegaan, enigszins vertraagd door Corona, maar steeds meer met een eigen footprint in ons netwerk dat ‘truly global’ is, met 74 kantoren in 35 landen. Als wij zeggen dat we internationaal zijn, is dat dus echt zo.

 

 

Maar typisch voor Eversheds Sutherland is dat de internationale voordelen gecombineerd worden met lokale expertise. We weten daardoor wat in de Nederlandse zakelijke juridische markt belangrijk is, maar bieden onze cliënten ook alle voordelen van deze global reach. Daardoor kunnen we ook de grootste projecten ter wereld op het gebied van zonne en windenergie begeleiden. 

 

Nederland is een aantrekkelijk vestigingsland voor bedrijven en ook bij uitstek een land met zeer hooggekwalificeerde, Engelstalige, rechtssprekende organen. Maar ook de keuze voor toepasselijkheid van Nederlands recht, de kwaliteit van advies over Europese regelgeving op het gebied van mededinging, privacy of sustainability en het gemak waarmee wij in een internationale setting communiceren, maken Nederland tot een ‘need to have’ als onderdeel van een internationaal kantorennetwerk. Zaak is om te zorgen dat de cliënt het beste van beide krijgt: enerzijds de voordelen van de internationale focus, maar anderzijds uiteindelijk dat pragmatische, commercieel juridische advies voor de cliënt.

 

Cliënten zijn wereldwijd gevestigd en wereldwijd actief, terwijl regelgeving veelal lokaal is. Dit werd ook tijdens de COVID-pandemie meer dan duidelijk. Juist ten tijde van een dergelijke crisis zijn we in staat om onze meerwaarde te laten zien. We liepen bij de pandemie voorop bij het adviseren over alle arbeidsrechtelijke kwesties, health & safety issues en contractuele verplichtingen die door regelgeving en fysieke omstandigheden niet meer nagekomen konden worden. 

 

De oorlog in Oekraïne laat helaas ook zien dat het cruciaal is om cliënten snel en adequaat van informatie te voorzien. Sancties, toeleveringsketens, commerciële contracten, fusies en overnames, buitenlandse directe investeringen en een overvloed aan kwesties — het zijn allemaal problemen waarmee raden van bestuur, general counsel en juridische teams zich nu moeten bezighouden. 

 

Denkt u dat uw kantoor geconfronteerd wordt met toenemende concurrentie van nieuwe spelers als bijvoorbeeld de juridische tak van de Big 4 met een iets ander aanbod van diensten dan de klassieke advocatenkantoren?

 

Het klopt dat er steeds meer internationale kantoren naar Nederland komen en ook dat er nieuwe spelers komen, zoals bijvoorbeeld de juridische takken van de Big 4. Maar concurrentie houdt ons scherp. De Big 4 probeert vooral met ‘legal tech’ het verschil te maken, maar onze cliënten weten dat wij ook op dat vlak een enorm scala aan mogelijkheden aanbieden. En dat combineren wij met de jarenlange en diepgaande expertise die de internationale advocatuur eigen is. We zijn er ook van overtuigd dat wij iets anders bieden dan de Big 4, en we merken dat ook aan cliënten die op hun keuze daarvoor terugkomen. Het is juist die combinatie van nieuwe technologieën en ons service excellence DNA die ons kenmerkt, en ervoor zorgt dat we die concurrentie aankunnen.

 

Wij gaan daarin onze eigen weg, luisteren naar de wensen van onze cliënten, combineren dat met onze ervaring en gebruiken dat als basis voor wat wij bieden. En waar mogelijk zoeken we ( juist) de samenwerking met de Big 4 op, zoals we eind vorig jaar met KPMG een tweede gezamenlijk rapport publiceerden: ‘Climate Change and Corporate Value, What Companies Really Think’. Dit rapport is gebaseerd op meer dan 500 interviews met de C-suite van grote multinationals en laat zien waar deze ondernemingen nu staan qua bewustwording van de noodzaak van het hebben van een strategie voor de carbanisatie en weerbaarheid voor klimaatrisico’s.