Corporate M&A is een van de gebieden die, samen met Vastgoed en de procespraktijk, enorm is gegroeid de laatste jaren. Op welke wijze speelt uw kantoor in op deze groei?

Pieter van Deurzen: ‘We zien en ervaren in de praktijk ook binnen het MKB eigenlijk al langere tijd groei op het gebied van fusies en overnames. Binnen onze brede ondernemingsrechtpraktijk hebben we reeds jaren ervaring op het gebied van fusies en overnames. Echter, sinds onze eigen fusie per januari 2019 pakken we dit gestructureerder aan met een specifiek toegewijd team van advocaten. Waar M&A eerst een onderdeel van de ondernemingsrechtpraktijk was, is dat nu dé praktijk van het betrokken team.

De vraag naar onze expertise bij overnames komt niet alleen bij onze bestaande klanten vandaan. We treden steeds actiever naar buiten toe over onze diensten én unieke kwaliteiten. In het bijzonder laten wij prospects merken dat ze al in een vroeg stadium bij ons moeten zijn voor M&A zaken; wij laten hen graag zien wat onze toegevoegde waarde is. Hoe eerder wij erbij betrokken zijn, hoe meer er te winnen valt. Als gevolg van die proactieve-houding weten ondernemers en andere adviseurs ons ook specifiek voor de M&A-praktijk steeds vaker en goed te vinden.

Bij La Gro Geelkerken richten wij ons voornamelijk op het MKB. Daarbij staan we vaak aan de sell side: de MKB-er die zijn of haar onderneming verkoopt. Omdat veel ondernemers moeite hebben om opvolging te vinden binnen familie of binnen het bedrijf, ligt een verkoop aan een externe partij voor de hand. Dat is een forse en soms moeilijke stap.

Een onderneming wordt in vele jaren opgebouwd maar wordt maar één keer verkocht. Voor de op dat gebied onervaren verkopende partij is dit een ‘once-in-a-lifetime experience’, maar voor veel aankopende partijen is het dagelijkse kost. Wij trekken de verhouding aan de onderhandelingstafel gelijk. En zorgen voor een gelijkwaardige verhouding binnen het gehele traject.’

Waar ziet uw kantoor de belangrijkste marktontwikkelingen op het gebied van fusies en overnames in de komende twee jaar?

‘Een ontwikkeling die wij zien die al langer gaande is, is dat ook binnen het MKB de investeringsmaatschappijen, private equity of anderszins steeds meer en vaker MKB ondernemingen kopen. In allerlei branches kopen die partijen de reeds succesvolle MKB ondernemingen op. Niet alleen voor consolidatie maar ook voor diversificatie of voor het nog verder optimaliseren van de bedrijfsvoering. Met name investeringspartijen zoals private equity fondsen kopen ondernemingen en verkopen deze binnen een window van 4-7 jaar weer door. En dat gebeurt in de hele breedte. Niet alleen in een markt die traditioneel interessante targets heeft voor overnames zoals ICT en software, maar in allerlei branches, zoals de bouw en vastgoed. Bij ICT en software is al jaren de vraag groter dan het aanbod als gevolg van de blijvende noodzaak tot steeds verdere digitalisering.

In het vastgoed, bouw en installatie zien we daarbij nu door het woningtekort en de energietransitie ook een enorm impuls komt voor bouw, renovatie en herinrichting. Daardoor zitten orderportefeuilles aan alle kanten overvol. Hierdoor is het interessant voor bouw- en vastgoedbedrijven om te verkopen terwijl er door verschillende omstandigheden veel geld op de markt is om te kopen. Een ideaal klimaat voor de fusie en overname branche.

Een andere ontwikkeling in de markt is de steeds vaker voorkomende partiële exit, ‘smart exit’ of hoe je het noemen wilt. De MKB-er verkoopt hierbij eerst een gedeelte van zijn belang, blijft betrokken bij de onderneming en verkoopt in de toekomst het restant. Bij dergelijke trajecten is niet alleen de juridische vastlegging van de verkoop van belang, maar zijn de afspraken over de opvolgende samenwerking ook cruciaal. Als advocaat of adviseur moet je dan de twee verschillende belangen goed in ogenschouw nemen en op het netvlies hebben. Dat is een mooie uitdaging voor onze specialisten.’