Nederlandse vestigingen van internationale kantoren vergroten hun marktaandeel; ook komen steeds meer internationale kantoren naar Nederland. Op welke wijze speelt uw kantoor hier op in en hoe gaat uw kantoor de toenemende concurrentie te lijf?

 

Wij zijn een kantoor met wortels in Amsterdam, maar met cliënten door heel Nederland en ver daarbuiten. Een behoorlijk deel van onze omzet wordt gerealiseerd met cliënten die in het buitenland zijn gevestigd. Ons kantoor is mede initiatiefnemer geweest van de oprichting in de jaren ’90 van het LAW-netwerk waardoor onze internationale cliëntenportefeuille hard is gegroeid.

Wij staan daarmee veel cliënten bij die ook buiten de Nederlandse grenzen actief (willen) zijn. Omdat dit geen onbekend terrein is en wij hier veel ervaring mee hebben, kunnen wij cliënten in verschillende sectoren zowel binnen als buiten de grenzen bijstaan op een wijze die aansluit bij hun specifieke doel, visie, sector werkwijze. Op de Nederlandse markt onderscheiden wij ons daarnaast ook – omdat wij nu eenmaal van ondernemen houden – met onze pay off ‘het lef om het anders te doen’. Dat uit zich op allerlei terreinen. Wij nemen soms, natuurlijk in overleg met cliënt, een beetje meer risico dan anderen. Dat levert voor cliënten ontzettend goede resultaten op. Dit vertaalt zich ook in de zeer positieve feed-back die wij krijgen.

 

Wij verwachten dat de trend naar verdere specialisatie zich gaat voortzetten. Een negatief effect wat wij hierbij zien, is dat het menselijk aspect – de relatie met de cliënt – uit het oog verloren gaat. En daarmee ook de rol van advocaten om een echte sparring partner voor cliënten te kunnen zijn. Die sparring partners moeten immers bredere kennis hebben dan uitsluitend hun specialisatie; ze moeten weten wat er bij de cliënten speelt en welke ontwikkelingen er zijn in de specifieke sector waarbinnen de cliënt actief is.

 

Corporate M&A, Vastgoed en de procespraktijk zijn enorm gegroeid de laatste jaren, op welke wijze speelt uw kantoor in op deze groei?

 

Wij streven ernaar om als juridische specialisten toch de cliënten breed te kunnen adviseren. Om dit niveau van onze dienstverlening te waarborgen, willen wij ‘klein blijven’, maar wel groot genoeg om de zes rechtsgebieden die wij als onze core business beschouwen te kunnen blijven bedienen op een specialisten niveau. Daartoe zijn wij continu op zoek naar talent om ons doel te bereiken. Daarbij specialiseren onze advocaten zich primair op Ondernemingsrecht, Fusie & Overnames, Arbeidsrecht, Intellectuele Eigendomsrecht, ICT- en Privacyrecht, Huur- en vastgoedrecht en natuurlijk Procesrecht. Ondanks onze specialisaties, waarborgen wij dat onze advocaten echte partners zijn voor onze cliënten waarbij naast een juridische specialisatie, kennis over wat er bij cliënten afspeelt van essentieel belang is. Van advocaten wordt terecht verwacht verder te kijken dan uitsluitend het ‘juridische’. Het is onze verwachting dat dit de komende jaren verder zal ontwikkelen.

 

Niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de advocatuur staat in toenemende mate onder druk van werknemers, klanten, investeerders, en NGO’s om verantwoordelijkheid te nemen met betrekking tot klimaatverandering, milieuvervuiling, mensenrechten, financieel/fiscaal gedreven structuren, en diversiteit; Wat is uw visie en strategie op ESG-gebied?

 

De coronacrisis en de Rusland-Oekraïne kwestie laten goed zien hoe ondernemingen (te) afhankelijk zijn van andere partijen. Ondernemingen zullen de businessmodellen in de toekomst dusdanig inrichten dat onafhankelijkheid gewaarborgd is. Zo zullen overnames meer gericht zijn op de ‘supply chain’ zodat ondernemingen voor hun product of dienst zoveel mogelijk in ‘eigen huis’ hebben. Dit gaat gepaard met een toename van digitalisering en de ontwikkelingen in de techsector eisen dat ondernemingen niet achterblijven met het onderbrengen van (nieuwe) tech-talenten, zodat zij zo onafhankelijk mogelijk kunnen blijven en zich verder kunnen ontwikkelen.

Naast deze ontwikkelingen zullen ondernemingen zich meer profileren op het gebied van ESG. Veel ondernemingen hebben (nog) geen ‘groene’ producten, diensten of doelstellingen. Gezien de klimaatdoelen voor 2030 zullen ondernemingen een tandje moeten bijschakelen om hieraan te voldoen. De snelste manier om te vergroenen is door overnames: hoe meer groene bedrijven je onder je hebt, hoe makkelijker je het gehele concern kan vergroenen. Dit vereist namelijk geen tijdrovende opleidingen of zoektochten naar de juiste personen. Door deze ontwikkelingen actief te volgen en bij te houden weten wij goed in te spelen op de belangen en behoeften van onze cliënten, zodat er niet achter het net gevist wordt.

Als onze verwachtingen bewaarheid worden, dan is vooral van belang dat wij snel kunnen handelen. Dat lukt niet met een traditionele advocateninstelling. Ons adagium ‘het kan wél’, helpt daar enorm bij.